Masa pomarańczowa:
250 g mascarpone
200 g śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki cukru pomaranczowego
skórka otarta z ½ pomarańczy
sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
aromat pomarańczowy
Zimowy naked – cake z nutką pomarańczy, orzecha i cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt : oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy, do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny. Dodajemy żółtka, chwilę miksujemy i dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do piecznia oraz kakao i cynamonem. Delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy masę do formy o średnicy 16 cm i pieczemy ok40 min w 180 st. Studzimy. Przekrawamy na 4 krążki.
2.Mascarpone przekłądamu do misy miksera, dodajemy płynną śmietankę i ubijamy razem. Gdy masa nieco zgęstnieje dodajemy cukier, cukier pomarańczowy, skórkę, sok i aromat. Miksujemy do połączenia, a następnie, aż masa będzie sztywna.
3.Każdy krążek biszkoptu smarujemy masłem orzechowym – grubość według uznania. Przekładamy kremem pomarańczowym. Wierzch smarujemy również kremem i ozdabiamy dowolnie według uznania. (Niejadalne dekoracje należy ściągnąć przed krojemniem tortu). Smacznego!
Komentarze