Naked cake z domową konfiturą z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni na funkcji grzanie góra-dół.
Masło włożyć do miski i utrzeć wstępnie. Po kilku minutach dodać cukier, chwilę ucierać i dodać resztę składników. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przełożyć do dwóch tortownic wyłożonych tylko na spodzie papierem do pieczenia i piec około godziny lub do tzw. suchego patyka.
Po upieczeniu wystudzić ciasta na kratce i podzielić każde na dwa blaty. Jeśli ciasto wyrosło z górką należy ją odciąć tak, aby każdy blaty był równej wielkości i prosty.
2.Poncz:
Zaparzyć mocny napar z herbaty, dodać cukier i dokładnie wymieszać do jego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny i wystudzić.
3.Konfitura:
Skórkę z 4 pomarańczy zetrzeć na tarce, a 2 cienko obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze dokładnie obrać z białych części, podzielić na plastry i zmiksować, a następnie zasypać cukrem w garnku oraz dodać sok z cytryny.
Zacząć podgrzewać całość na średnim ogniu, wlać wodę i dodać wszystkie przyprawy. Gotować około godziny.
Przed zblendowaniem wyjąć cynamon i goździki.
Po ugotowaniu konfiturę zblendować, dodać żel-fix i gotować jeszcze 5 minut. Odstawić do wystygnięcia i zgęstnienia.
4.Krem:
Wszystkie składniki włożyć do misy i ubić na sztywną masę.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciąć otwór o średnicy około 1 cm.
5.Złożenie:
Odłożyć 1/4 kremu na dekorację.
Na talerzu ułożyć pierwszy blat i nasączyć go ponczem.
Wokół brzegu wyłożyć krem, a na środku rozsmarować część konfitury. Na górę nałożyć kolejną część kremu, aby przykryć konfiturę.
Powtórzyć te kroki ponownie jeszcze 2 razy, a na końcu przykryć ostatnim blatem i również nasączyć go ponczem.
Tort odstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie tort wyjąć i nierównomiernie nakładać pozostały krem. Co jakiś czas wyrównywać brzegi i górę, ale starać się nie zakryć całkowicie tortu kremem- ciasto ma przebijać spod spodu.
Gotowy tort udekorować na górze owocami i zielonymi gałązkami. Tort przechowywać w lodówce.
Komentarze