Jabłkowe z nutą pomarańczy i cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wsypać do miski, dodać jajka i masło, zagnieść na jednolite ciasto.
Dobrze wyrobione ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cmx39cm (formę natłuścić oliwa).
2.Jabłka obrać, pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni z 0,5 szklanki soku pomarańczowego. Dodać 2 łyżki cukru brązowego, 3 łyżki cukru i 2 łyżeczki cynamonu. Smażyć tak około 10 minut.
3.0,5 szklanki soku pomarańczowego i 2 łyżki cukru rozmieszać z budyniami a pozostały sok zagotować, wlać mieszankę, ugotować jak budyń.
4.Kruszonka:
Masło, cukier, mąka i wiórki zagnieść, zrobić okruszki na koniec dodać skórkę pomarańczy i dokładnie wymieszać.
5.Masę jabłkową ułożyć na cieście, posypać skórką pomarańczową, całość zalać gorącą masą pomarańczową i posypać kruszonką.
6.Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarze