Ziemniaki z klopsami mielonymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj proponuję klopsy mielone, w trochę innej odsłonie .
Są zasmażane w ziemniakach dlatego nazwa brzmi - ziemniaki z klopsami mielonymi.
Danie proste, szybkie , bardzo smaczne i pożywne.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki duże 4 szt,
    bulion około 1 litra,
    Farsz mięsny;
    mielone 250 g,
    cebula 1 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    ser żółty 100 g,
    sól ,
    świeżo mielony pieprz,
    gałka muszkatołowa,
    koperek zielony,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne Ser

Ziemniaki z klopsami mielonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki z klopsami mielonymi 1. Ziemniaki obrać, opłukać i lekko podgotować w bulionie( może być z kostki rosołowej).
    Po ugotowaniu wyjąć, przestudzić.
    Z każdego ziemniaka odciąć kapelusik (czyli górę ).
    Łyżeczką wydrążyć miąższ, wydrążone części rozgnieść widelcem.

    Farsz mięsny;
    Do mięsa mielonego dodać obraną, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek
    oraz rozgniecione ziemniaki.
    Całość doprawić solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową i na koniec dodać starty na tarce ser żółty.
    Całość wymieszać do połączenia składników.
    Przygotowane ziemniaki nadziewać masą mięsną.
    Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać do niecałej połowy bulionem (pozostałym po gotowaniu ziemniaków).
    Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 40 minut.

    Gotowe gorące ziemniaki, posypać posiekanym koperkiem i podawać z ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować