Zapiekanka makaronowa z klopsami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron zapiekany z warzywami, klopsikami i sosem koperkowym. Danie właściwie robi się samo, bo do pieczenia wkładamy surowy makaron i surowe mięso.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron świderki (u mnie Nudle Śląskie) - 200g
    Cukinia - 1 nieduża
    Papryka - 2szt (u mnie zielona i czerwona)

    Klopsiki:
    Mięso mielone - 400g
    Jajko - 1szt
    Bułka tarta - 2 łyżki
    Pieprz, sól, pieprz ziołowy

    Sos:
    Mleko - 600ml
    Mąka pszenna - 1 łyżka
    Koperek - 3 łyżki
    Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
    Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
    Ser twardy - 40g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka makaronowa z klopsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka makaronowa z klopsami 1. Cukinię kroimy w kostkę, papryki w plasterki lub małe kawałki. Mieszamy z surowym makaronem.
  • Zapiekanka makaronowa z klopsami 2. Mięso mieszamy z jajkiem, bułką i przyprawami. Formujemy klopsiki.

    Z mleka odlewamy pół szklanki. Dodajemy mąkę, gałkę, pieprz, sól, papryki. Pozostałe mleko gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia. Dodajemy mleko z mąką, dokładnie mieszamy. Dodajemy koperek i starty lub drobno pokrojony ser.

    Do naczynie żaroodpornego wkładamy makaron z warzywami, zalewamy sosem. Robimy delikatne wgłębienia i wkładamy w nie klopsiki.
  • Zapiekanka makaronowa z klopsami 3. Pieczemy pod przykryciem w 160 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut, potem bez przykrycia i bez termoobiegu dopiekamy przez 10 minut. Podajemy od razu po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso mielone Cukinia Papryka Koperek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować