Zapiekanka makaronowa z klopsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię kroimy w kostkę, papryki w plasterki lub małe kawałki. Mieszamy z surowym makaronem.
2.Mięso mieszamy z jajkiem, bułką i przyprawami. Formujemy klopsiki.
Z mleka odlewamy pół szklanki. Dodajemy mąkę, gałkę, pieprz, sól, papryki. Pozostałe mleko gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia. Dodajemy mleko z mąką, dokładnie mieszamy. Dodajemy koperek i starty lub drobno pokrojony ser.
Do naczynie żaroodpornego wkładamy makaron z warzywami, zalewamy sosem. Robimy delikatne wgłębienia i wkładamy w nie klopsiki.
3.Pieczemy pod przykryciem w 160 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut, potem bez przykrycia i bez termoobiegu dopiekamy przez 10 minut. Podajemy od razu po upieczeniu.
Komentarze