Pieczone ziemniaczki z młoda kapustką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Młode ziemniaczki faszerowane młodą kapustką z boczkiem to znakomity dodatek do mięsa.

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 9 dużych ziemniaków młodych
    • Cebula
    • 1/3 główki kapusty młodej
    • 5 dag boczku wędzonego
    1/2 pęczka szczypiorku
    • 10 dag sera żółtego
    • Sól
    • Pieprz
    • Przyprawa do ziemniaków
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Pieczone ziemniaczki z młoda kapustką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki obieramy i robimy w nich głęboki rowek.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy sola oraz przyprawa do ziemniaków.
    Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180°C.
  • farsz 2. W tym czasie, co pieką się nam ziemniaki robimy farsz, cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz boczek, doprawiamy solą oraz pieprzem i prużymy 20 minut.
    Masło rozpuszczamy, zagęszczamy mąką pszenną i łączymy z kapustą.
  • ziemnaiki 3. Farsz nakładamy w środek ziemniaków i posypujemy wierzch startym na tarce o dużych oczach żółtym serem oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem
    Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.
  • ziemaniki 4. Ziemniaczki gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Młode ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować