ziemniaczki

4.48 (151 ocen)

  • 15 min

idealne rozwiązanie na pozbycie się zezchlych resztek ciasta

  • 15 min

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki okruchów ciasta (dowolne ciasto bez owoców, galaretki czy kremu, mogą byc pokruszone wafelki lub herbatniki ) +1 pokruszony wafelek grzesiek
    1/2 szklanki rodzynek
    1/2 szklanki orzechów
    3 łyżki dżemu
    2 łyżki masła
    3 łyżki nutelli
    3 łyżki mleka
    wiórki kokosowe, posypka kolorowa i czekoladowa do obtoczenia.
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masło, mleko i nutelle zagotować w garnuszku. do pokruszonego ( lub zmielonego ) ciasta dodać bakalie ( tutaj tak naprawdę ilość i rodzaj wedle uznania). wszystko razem wymieszać, dodać dżem i zagnieśc ciasto. z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w kokosie lub posypce. wstawić do lodówki. najlepsze są po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce, choć można jeść od razu.

Porady

ja dodałam wafelek , bo akurat zalegał mi w szafce. nie jest konieczny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować