szybka babka

0 (0 ocen)

  • 50 min

szybkie ciasto dla zapominalskich lub gdy nagle odwiedzą nas goście. smakuje zawsze i każdemu zwłaszcza dzieciom.

  • 50 min

Składniki:

  • składniki na 1 keksówkę
    1 szklanka maki pszennej
    1/2 szklanki maki kukurydzianej
    1 niepełna szklanka cukru
    4 duże jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenie
    3/4 kostki stopionego wystudzonego masła
    skórka otarta z 1 cytryny
    dowolne bakalie garść lub dwie ( u mnie żurawina)

    szklanka cukru pudru i sok wyciśnięty z 1 cytryny na lukier

Szybka babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. jajka ubić z cukrem na biała masę. dodać make kukurydziana i pszenną wymieszane z proszkiem do pieczenia. dodać wystudzone masło i otarta skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. dodać bakalie. przełożyć do keksówki wyłożonej papierem. piec ok 40 minut w temp. 160 stopni.

    wystudzone ciasto polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy