torcik smietanowy z nutką porzeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

lekki, pyszny, moja rodzina go uwielbia!!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    4 duże jajka
    8 łyżek cukru
    8 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki oleju
    szczypta soli

    ponadto:
    750 ml śmietany kremówki
    4-5 łyżek cukru pudru
    mały słoik dżemu porzeczkowego
    ok 50 g roztopionej czekolady lub wiórki czekoladowe do dekoracji

Torcik smietanowy z nutką porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka oddzielić od żółtek, ubić lekko ze szczypta soli, dodać cukier i ubijać aż masa będzie szklista i gęsta.
    dodać żółtka dalej ubijając. następnie na mniejszych obrotach wmiksować olej. mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy i delikatnie połączyć łopatką lub łyżką.ciasto przelać na blachę ( tortownicę) i piec ok 30 minut w temp 160 stopni do suchego patyczka, wystudzic przekroić na 2 lub 3 części ( wedle uznania).

    dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem pudrem.

    placki posmarować dżemem z czarnej porzeczki , następnie ubitą śmietaną. wierzch udekorować czekoladą, wiórkami lub dowolna posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy