biszkopt:
4 duże jajka
8 łyżek cukru
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
ponadto:
750 ml śmietany kremówki
4-5 łyżek cukru pudru
mały słoik dżemu porzeczkowego
ok 50 g roztopionej czekolady lub wiórki czekoladowe do dekoracji
Torcik smietanowy z nutką porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.białka oddzielić od żółtek, ubić lekko ze szczypta soli, dodać cukier i ubijać aż masa będzie szklista i gęsta.
dodać żółtka dalej ubijając. następnie na mniejszych obrotach wmiksować olej. mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy i delikatnie połączyć łopatką lub łyżką.ciasto przelać na blachę ( tortownicę) i piec ok 30 minut w temp 160 stopni do suchego patyczka, wystudzic przekroić na 2 lub 3 części ( wedle uznania).
dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem pudrem.
placki posmarować dżemem z czarnej porzeczki , następnie ubitą śmietaną. wierzch udekorować czekoladą, wiórkami lub dowolna posypką.
Komentarze