parowane ziemniaczki

4.5 (176 ocen)

Pyszne, aromatyczne młode ziemniaczki o delikatnym smaku wiejskiej śmietany i koperku.

Składniki:

  • kg młodych ziemniaków, najlepsze są malutkie i okrągłe
    sól
    2 łyżki wiejskiej kwaśnej śmietany
    pęczek koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Parowane ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i oczyszczamy za pomocą szczoteczki.
  • 2. Przekładamy do garnka o grubym dnie. Solimy. Zalewamy niewielką ilością wody (niepełna szklanka). Ziemniaki gotujemy około 30 minut pod przykryciem, aż woda się wygotuje, a ziemniaki będą miękkie.
  • 3. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Potrząsamy garnkiem, aby śmietana i koperek dokładnie pokryły ziemniaki. Zostawiamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Podajemy jako dodatek do dania głównego.

Porady

Zamiast śmietany tradycyjnie można użyć masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować