Sałatka na bazie gotowanych ziemniaków, zielonego groszku, marchewki, jajek na twardo, wyrazistych czarnych oliwek i pachnącej ryby to ciekawy pomysł na smaczne danie obiadowe w wersji na zimno.
60 min
Składniki:
4 duże ziemniaki
450g fileta z morszczuka
1 słoik marchewki z groszkiem
5 jajek
50g czarnych drylowanych oliwek
4 łyżki majonezu
sok z limonki
sól
pieprz
Ziemniaczana sałatka z pieczonym morszczukiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z morszczuka pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem
i skropić sokiem z limonki. Następnie owinąć folią aluminiową i piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
2.Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wystudzić, obrać i pokroić w grubszą kostkę.
3.Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w grubszą kostkę. Marchewkę z groszkiem odcedzić z zalewy, a oliwki pokroić w plasterki.
4.Ziemniaki, marchewkę z groszkiem, jajka, oliwki, rybę i majonez dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem., danie_jajeczne
Komentarze