Placek krabowo-szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Mąkę wymieszać z zimną margaryną. Dodać jajka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć dno dużej brytfanki. Zapiec w 220 stopniach do momentu, aż wierzch ciasta stanie się rumiany.
2.Warstwa szpinakowo-marchewkowa:
50 gramów masła rozpuścić na patelni dodać szpinak, przyprawić pieprzem i solą i dusić, aż liście szpinaku staną się miękkie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do garnka włożyć pozostałą część masła, wsypać marchewkę, dodać wodę i dusić do momentu, aż cała woda wyparuje. 1/3 uduszonej marchewki dodać do szpinaku i wymieszać. Szpinak wymieszany z marchewką wyłożyć na upieczone kruche ciasto. Na szpinak wyłożyć pozostałą część marchewki.
3.Warstwa śmietanowo-krabowa:
Śmietanę wylać na dużą patelnię, dodać koperek, przyprawę do ryb, sól, pieprz i zagotować. Każdy paluszek krabowy przekroić na 4 części i dodać do sosu śmietanowego. Mąkę wymieszać z wodą na jednolitą masę i dodać do sosu śmietanowego. Gotować do momentu, aż całość zgęstnieje. Gotową masę wylać na szpinak i marchewkę. Całość zapiec w 220 stopniach przez godzinę.
Porady
Jeśli masz żółty ser to całość placka możesz posypać startym serem i dopiero całość zapiec.
Komentarze