Danie wegetariańskie, bez dodatku mięsa tez jest pyszne i pożywne
Składniki:
40 dag ryżu
1 puszka groszku konserwowego
1 mała cebula
10 dag masła
10 dag tartego żółtego sera
3-4 szklanki rosołu ( może być z kostki)
1 łyżeczka kurkumy
koperek
sól do smaku
Risotto z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Na patelni roztapiam masło i podsmażam cebulę. Do cebuli wsypuję surowy, opłukany ryż i stopniowo podlewam rosołem, gotując, aż będzie miękki. Doprawiam solą i kurkumą Na końcu wsypuję odsączony z zalewy groszek i starty żółty ser. Wszystko podsmażam razem przez chwilę, cały czas mieszając by nie przypalić ryżu. Nakładam na talerze i posypuje posiekanym koperkiem.
Komentarze