Zielone kluski śląskie z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kluski
Szpinak rozmrozić odcisnąć z niego wodę. Ostudzone ziemnaki przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać ze szpinakiem i mąkami. Z masy ziemniaczanej zrobić wałek. Odcinać po kawałku, spłaszczyć,włożyć na środek łyżeczke masy serowej zlepic, formując kulkę. Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i gotować na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Wyciągnąć łyżką cedzakową i osączyć z wody. Podawać z frużeliną wiśniową.
2.Masa serowa
Ser rozgnieść widelcem wymieszać z cukrem, skórka pomarańczową, żółtkiem i śmietanka. Dokładnie wymieszać.
3.Frużelina wiśniowa
Wiśnie rozmrozić podlać wodą, zagotować. Mąkę rozmieszać w 1/2 szkl wody. Wlać do gotujących się wiśni. Chwilę gotować na wolnym ogniu, aż będą miały konsystencję kisielu.
Komentarze