zielone kluski śląskie z frużeliną wiśniową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

smacznie, zdrowo, kolorowo

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki ok 1 kg
    3-4 łyżki mrożonego szpinaku
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl mąia pszennej

    10-15 dag białego sera
    3 łyżki cukru
    1łyżeczka skórki pomarańczowej startej na drobnych oczkach
    1 żółtko
    1 łyżka słodkiej śmietanki

    1 op wiśni mrożonych
    1/2 szkl cukru
    1 1/2 szkl wody
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski śląskie

Zielone kluski śląskie z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kluski
    Szpinak rozmrozić odcisnąć z niego wodę. Ostudzone ziemnaki przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać ze szpinakiem i mąkami. Z masy ziemniaczanej zrobić wałek. Odcinać po kawałku, spłaszczyć,włożyć na środek łyżeczke masy serowej zlepic, formując kulkę. Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i gotować na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Wyciągnąć łyżką cedzakową i osączyć z wody. Podawać z frużeliną wiśniową.
  • 2. Masa serowa
    Ser rozgnieść widelcem wymieszać z cukrem, skórka pomarańczową, żółtkiem i śmietanka. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Frużelina wiśniowa
    Wiśnie rozmrozić podlać wodą, zagotować. Mąkę rozmieszać w 1/2 szkl wody. Wlać do gotujących się wiśni. Chwilę gotować na wolnym ogniu, aż będą miały konsystencję kisielu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować