Zielona koza

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zielona koza to bardzo proste danie dla smakoszy makaronu. Drobniutkie kokardki świetnie komponują się z sosem szpinakowym, startym kozim serem i sezamem. Jest to lekka i świeża potrawa, która nawet w najbardziej pochmurny dzień przywiedzie na myśl wiosnę.

  • 20 min

Składniki:

  • 250 g drobnego makaronu
    150 g twardego sera koziego
    300 g szpinaku "baby"
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki masła
    sól
    pieprz

    odrobina ziarenek białego sezamu
    cząstki cytryny do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Zielona koza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie posiekać szpinak, czosnek oraz cebulę i na patelni roztopić masło. Na patelnię dodać cebulę i czosnek i lekko zrumienić. Następnie dodać szpinak. Wszystko smażyć na wolnym ogniu ok. 5-8 minut.
  • 2. Po odcedzeniu makaronu należy dodać go na patelnię i wymieszać ze szpinakiem. Na końcu dodać starty kozi ser i doprawić całość do smaku. Wymieszać. Rozkładać makaron z sosem na talerze i dekorować kawałkami cytryny. Wszystko posypać białym sezamem. Jeśli ktoś chce może całość skropić odrobinką soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kozi ser Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować