Truskawkowa Zemsta Teściowej

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne Warstwowe Ciacho,zachwyca Wyglądem i Smakiem i co tu wiele pisać szybko znika ;-)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm

    Ciasto:

    3 szkl.mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3\4 szkl.cukru pudru
    250 g masła lub margaryny
    5 żółtek

    Beza:

    5 białek
    1 szkl.drobnego cukru kryształu
    szczypta soli
    Galaretka:

    3 galaretki truskawkowe
    5 szkl.wrzątku
    500 g truskawek

    Krem:

    330 ml śmietany kremówki 30 %
    500 g serka mascarpone
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:

    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Truskawkowa zemsta teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zemsta Teściowej. 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski,wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę,dodać żółtka,posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto ,podzielić je na 2 części,jedną zawinąć w folię i schować do lodówki a drugim kawałkiem wylepić blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia,następnie po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 25-30 min.piec w temp.180 C.
  • Zemsta Teściowej. 2. Krótko przed wyjęciem pierwszej deseczki,wylepić drugą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciastem z lodówki,również po nakłuwać,białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,stopniowo wsypywać cukier cały czas miksując,miksujemy do momentu,aż cukier będzie niewyczuwalny a beza sztywna i lśniąca.
    Gotową pianę wykładamy na surowe ciasto,
  • Zemsta Teściowej. 3. rozsmarowujemy równomiernie i posypujemy płatkami migdałów,
  • Zemsta Teściowej. 4. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy 30 min.
    Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia,truskawki myjemy,zdejmujemy szypułki i pozostawiamy do obeschnięcia,następnie kroimy na mniejsze kawałki.
    Śmietankę i serek wrzucamy na pół godz.do zamrażalnika,wrzucamy do miski i ubijamy razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku.
    Składanie ciasta:

    ciasto kruche
    galaretka z truskawkami
    krem
    ciasto kruche z bezą
    Złożone ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

W sezonie można użyć dowolnych owoców,ciasto jednak najlepsze jest z truskawkami lub malinami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować