Truskawkowa zemsta teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski,wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę,dodać żółtka,posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto ,podzielić je na 2 części,jedną zawinąć w folię i schować do lodówki a drugim kawałkiem wylepić blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia,następnie po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 25-30 min.piec w temp.180 C.
2.Krótko przed wyjęciem pierwszej deseczki,wylepić drugą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciastem z lodówki,również po nakłuwać,białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,stopniowo wsypywać cukier cały czas miksując,miksujemy do momentu,aż cukier będzie niewyczuwalny a beza sztywna i lśniąca.
Gotową pianę wykładamy na surowe ciasto,
3.rozsmarowujemy równomiernie i posypujemy płatkami migdałów,
4.wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy 30 min.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia,truskawki myjemy,zdejmujemy szypułki i pozostawiamy do obeschnięcia,następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Śmietankę i serek wrzucamy na pół godz.do zamrażalnika,wrzucamy do miski i ubijamy razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku.
Składanie ciasta:
ciasto kruche
galaretka z truskawkami
krem
ciasto kruche z bezą
Złożone ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Porady
W sezonie można użyć dowolnych owoców,ciasto jednak najlepsze jest z truskawkami lub malinami.
Komentarze