Babeczki z jabłkami i budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Słodkie babeczki z ciasta francuskiego z karmelizowanymi w miodzie jabłkami i budyniem. Propozycja od święta i na codzień

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 op. ciasta francuskiego
    3-4 twarde jabłka
    sok z 1/2 cytryny
    garść orzechów
    garść rodzynek
    2 łyżki masła
    3-4 łyżki miodu
    szczypta cynamonu
    1 budyń waniliowy
    400 ml mleka
    1 białko
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babeczki z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń ugotować wg przepisu na zmniejszonej ilości mleka. Odstawić.
  • 2. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny. Na patelni rozpuścić masło i dodać miód, gdy zacznie wrzeć dodać jabłka, orzechy i rodzynki. Smażyć aż miód się skarmelizuje. Dodać szczyptę cynamonu.
  • 3. Do każdej babeczki włożyć po 1 łyżeczce budyniu i 1 łyżce jabłek. Na wierzchu położyć gwiazdkę i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 15 - 20 minut w 200 st. C. Posypać cukrem pudrem
  • 4. Z ciasta francuskiego wyciąć 12 gwiazdek. Pozostałe ciasto zawinąć wzdłuż dłuższego brzegu i pokroić na 12 kawałków. Każdy krążek rozpłaszczyć i wyłożyć nim wysmarowane masłem foremki na babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować