Babeczki z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń ugotować wg przepisu na zmniejszonej ilości mleka. Odstawić.
2.Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny. Na patelni rozpuścić masło i dodać miód, gdy zacznie wrzeć dodać jabłka, orzechy i rodzynki. Smażyć aż miód się skarmelizuje. Dodać szczyptę cynamonu.
3.Do każdej babeczki włożyć po 1 łyżeczce budyniu i 1 łyżce jabłek. Na wierzchu położyć gwiazdkę i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 15 - 20 minut w 200 st. C. Posypać cukrem pudrem
4.Z ciasta francuskiego wyciąć 12 gwiazdek. Pozostałe ciasto zawinąć wzdłuż dłuższego brzegu i pokroić na 12 kawałków. Każdy krążek rozpłaszczyć i wyłożyć nim wysmarowane masłem foremki na babeczki.
Komentarze