Żeberko Juhasa

  • wyświetlono: 272 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To potrawa z regionu podbeskidzia, żeberko podane na sposób goralski z dodatkiem regionalnego trunku czyli Miodunki/Mioduli.

PolskaGotuje
  • 3 porcje
  • Średni

Składniki

- żeberka: 1 kilogram
- ziemniaki: 0.5 kilograma
- kapusta kiszona: 0.5 kilograma
- cebula: 1 sztuka
- smalec: 0.5 sztuki
- olej: 0.33 szklanki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku: 1 szczypta
- czosnek: 3 ząbki
- rozmaryn: 1 sztuka
- Miodonka: 50 mililitrów

Sposób przygotowania przepisu:

Żeberko Juhasa

  • 1. Zrobić marynate z oliwy, przeciśnietego czosnku przypraw i zioł. Zamarynować żeberka i odstawić na min na godzine.
  • 2. Rozgrzać smalec i smażyć na małym ogniu żeberka przez około 50 minut podlewając wodą lub bulionem. Na koniec smażenia dodać 50g "Miodonki".
  • 3. Kapustę kiszoną odcedzić, gotować około 30 minut dodając szczyptę przypraw i podsmażoną cebulę. Całość dusić do odparowania wody.
    Ugotowac ziemniaki. Podsmażyc na łyżce smalcu.
  • Żeberko Juhasa4. Do kiszonej kapusty dodać nasze upieczone żeberka oraz ziemniaki, wymieszać wszystko razem (ewentualnie można podac osobno).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoobiadkuchnia polskażeberkoregionalne_dania

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje

Śląska pieczona gęś

Wielopokoleniowa ślaska tradycja...

Żeberka duszone w gęstym sosie

Dodane przez: justi2401

Żeberka w sosie własnym

Porządne kawałki mięsa duszone...

Soczysta ryba z piekarnika

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Soczysta ryba z piekarnika

Ryba przyrządzona w ten sposób...

Babka ziemniaczana

Dodane przez: PolskaGotuje

Podlaska Babka Ziemniaczana

Babka ziemniaczana to potrawa,...

Kulasza - Lemieszka

Dodane przez: luna19

Kulasza - Lemieszka

Proste danie z Lubelszczyzny. Gotowała...

Udka pieczone na kapuście kiszonej

Dodane przez: beciiaaa

Udka pieczone na kapuście kiszonej

Proste, a zarazem wyśmienite danie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE