Żeberko Juhasa

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

To potrawa z regionu podbeskidzia, żeberko podane na sposób goralski z dodatkiem regionalnego trunku czyli Miodunki/Mioduli.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - żeberka: 1 kilogram
    - ziemniaki: 0.5 kilograma
    - kapusta kiszona: 0.5 kilograma
    - cebula: 1 sztuka
    - smalec: 0.5 sztuki
    - olej: 0.33 szklanki
    - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku: 1 szczypta
    - czosnek: 3 ząbki
    - rozmaryn: 1 sztuka
    - Miodonka: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberko juhasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić marynate z oliwy, przeciśnietego czosnku przypraw i zioł. Zamarynować żeberka i odstawić na min na godzine.
  • 2. Rozgrzać smalec i smażyć na małym ogniu żeberka przez około 50 minut podlewając wodą lub bulionem. Na koniec smażenia dodać 50g "Miodonki".
  • 3. Kapustę kiszoną odcedzić, gotować około 30 minut dodając szczyptę przypraw i podsmażoną cebulę. Całość dusić do odparowania wody.
    Ugotowac ziemniaki. Podsmażyc na łyżce smalcu.
  • Żeberko Juhasa 4. Do kiszonej kapusty dodać nasze upieczone żeberka oraz ziemniaki, wymieszać wszystko razem (ewentualnie można podac osobno).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować