W jednym worku mięso i ziemniaczki młode, pyszny obiad bez "stania przy garach", taki który robi się sam.
Dla 4 osób
Składniki:
1 kg mięsistych żeberek tzw. paski
1 kg młodych ziemniaków
olej do posmarowania ziemniaków i sól
marynata do żeberek: sól, pieprz mielony, czosnek, papryka słodka i ostra, musztarda, ketchup, sok z cytryny (płaska łyżeczka), olej, miód, do rozrzedzenia sok jabłkowy
Żeberka z ziemniakami pieczone w worku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki oskrobać, pociąć na połówki lub ćwiartki, posypać solą i skropić olejem.
Żeberka podzielić na dowolne kawałki, natrzeć obficie marynatą.
Całość ułożyć w worku lub rękawie do pieczenia, wlać do środka 3/4 szklanki wody, dobrze zamknąć i ponakłuwać worek igłą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego.
Komentarze