Żeberka z mozzarellą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Oryginalne, delikatne w smaku i bardzo soczyste.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
    po 10 kulek mini mozzarelli i pomidorków koktajlowych,
    4-5 oliwek ( u mnie czarne),
    1 łyżeczka suszonej bazylii i garść posiekanej świeżej,
    przyprawa do żeberek,
    sól morska,
    pieprz,
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Żeberka z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hrhidf 1. Żeberka opłukać, osuszyć i przełożyć do miski. Mozzarellę, pomidorki koklajlowe i oliwki pokroić. Wrzucić do miski, dodać przyprawy i oliwę.
  • image-0l55aus 2. Wszysto dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie 5).
  • 3. Po tym czasie przełożyć żeberka do żaroodpornego naczynia - ułożyć jedno przy drugim. Piec pod przykryciem przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Porady

Oliwę daję dlatego aby mozzarella i pomidorki ładnie "trzymały" się mięsa. Przy użyciu mozzarelli w plastrach i pokrojonych dużych pomidorów oliwa jest całkowicie zbędna (mozzarellę i pomidory można ułożyć na mięsie tuż przed włożeniem go do piekarnika).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka z piekarnika

To może cię zainteresować