Żeberka z białym winem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wg gustu).
Każdy kawałek (z obu stron) oprószyć solą, pieprzem i przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem.
Żeberka obsmażyć (na rumiano) z każdej strony.
2.Dodać pokrojoną (w półplasterki) cebulę i gdy zmięknie - całość podlać winem.
Ogień zwiększyć do maksimum, przewrócić żeberka i odczekać - aż alkohol odparuje.
Następnie płomień zmniejszyć (do minimum), dodać passatę, ewentualnie czosnek (przeciśnięty przez praskę), listki laurowe, ziele angielskie i paprykę w proszku.
Dusić (około 60-70 minut) pod przykryciem - do miękkości.
W międzyczasie żeberka kilkakrotnie przewrócić na drugą stronę (i uważać, aby się nie przypaliły).
3.Pod koniec duszenia wsypać majeranek.
(Jeśli istnieje taka potrzeba - doprawić do smaku.)
Podawać polane sosem.
Porady
Należy uważać, aby żeberka się nie przypaliły podczas duszenia.
Komentarze