Żeberka z białym winem w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Żeberka są niezwykle aromatyczne i bardzo smaczne. Miękkie, soczyste mięso - łatwo odchodzi od kości.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 450-500g żeberek wieprzowych
    1 cebula (duża)
    150 ml białego wina (wytrawnego)
    250 ml passaty pomidorowej (użyłam z czosnkiem; mogą być pomidory w puszce)
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    1/2 łyżeczeki papryki słodkiej
    1 łyżka majeranku (płaska)
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    olej
    Opcjonalnie:
    2 ząbki czosnku (jeśli passata jest klasyczna)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z białym winem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-05m7smd 1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wg gustu).
    Każdy kawałek (z obu stron) oprószyć solą, pieprzem i przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem.
    Żeberka obsmażyć (na rumiano) z każdej strony.
  • image-1r4o7uy 2. Dodać pokrojoną (w półplasterki) cebulę i gdy zmięknie - całość podlać winem.
    Ogień zwiększyć do maksimum, przewrócić żeberka i odczekać - aż alkohol odparuje.
    Następnie płomień zmniejszyć (do minimum), dodać passatę, ewentualnie czosnek (przeciśnięty przez praskę), listki laurowe, ziele angielskie i paprykę w proszku.
    Dusić (około 60-70 minut) pod przykryciem - do miękkości.
    W międzyczasie żeberka kilkakrotnie przewrócić na drugą stronę (i uważać, aby się nie przypaliły).
  • 3. Pod koniec duszenia wsypać majeranek.
    (Jeśli istnieje taka potrzeba - doprawić do smaku.)
    Podawać polane sosem.

Porady

Należy uważać, aby żeberka się nie przypaliły podczas duszenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować