Żeberka w białym sosie

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Mięso dosłownie rozpływa się w ustach, sos ma świetny, mięsny, lekko słodki i równocześnie kwaskawy smak. Zachęcam do wypróbowania!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    woda
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 cytryna
    3/4 szklanki śmietany 18% (do zup i sosów)
    1 pełna łyżeczka mąki
    1 płaska łyżka cukru
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w białym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzielę na porcje, przekładam do garnka, zalewam niewielką ilością wody (tylko by je odrobinę przykrywała). Dodaję łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję razem do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyjmuję, a do wywaru dodaję cukier, sok z cytryny i śmietanę pomieszaną z mąką - mieszam dokładnie. Podgrzewam sos, by leciutko zgęstniał, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Żeberka układam w naczyniu do zapiekania, zalewam je sosem i wstawiam na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. W międzyczasie lekko polewam sosem wystające części mięsa. Podaję z ziemniakami lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować