Żeberka w sosie pomidorowym

4.5 (182 ocen)

Po wypróbowaniu i urozmaiceniu przepisu żeberka znalazły się w naszym menu. Robię je na wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • Około 1 kg żeberek wieprzowych
    3-4 pomidory
    2 cebule
    ½ litra rosołu (może być z kostki)
    Kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
    Liść laurowy
    1-2 gałązki natki pietruszki
    Przyprawa do wieprzowiny

Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyj, osusz papierowym ręcznikiem a następnie podziel na mniejsze kawałki.
  • 2. Natrzyj przyprawą do wieprzowiny i obsmaż na patelni, na złoty kolor z obu stron. .
  • 3. Przełóż do garnka. Zalej rosołem, dodaj ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy.
  • 4. Duś na małym ogniu aż mięso będzie miękkie
  • 5. Cebulę obierz, pokrój na kawałki i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  • 6. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
  • 7. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
  • 8. Wszystkie warzywa dodaj pod koniec duszenia do żeberek i duś jeszcze kilka minut.
  • 9. Powstały sos można trochę zagęścić dodając wodę z mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować