Żeberka w kapuście z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zaczynamy od zamoczenia grzybów w szklance z woda na około 30 min (tak żeby zmiękły). Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze części, następnie zamarynować je w soli, pieprzu (ziołowym oraz czarnym) oraz papryce. W garnku należy rozgrzać łyżkę smalcu i obsmażyć żeberka z każdej strony tak aby się zarumieniły. W tym czasie kroimy cebulę na dużą kostkę i dorzucamy do mięsa wraz z delikatnie posiekaną kapustą kiszoną oraz grzybami (z wywarem), dokładnie mieszamy. Następnie doprawiamy sosem sojowym, liściem laurowym, zielem angielskim , majerankiem, rozmarynem oraz maggi . Dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż żeberka zmiękną ( w Naszym przypadku około 2 godzin). Gdy zacznie ubywać płynów należy uzupełnić wodą, tak aby nic nie przywarło do garnka. Przed końcem duszenia należy dodać mód.
Komentarze