Żeberka pieczone

4.5 (169 ocen)

Mniami,gruba będzie jadła ;)

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych
    3 łyżki majeranku
    4 łyżki ketchupu
    3 łyżki papryki czerwonej w proszku
    3 łyzki papryki ostrej w proszku
    200ml wina czerwonego wytrawnego
    1 średnia główka czosnku
    sól i pieprz wg.uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte,osuszone żeberka dzielimy na porcje i każdą nacieramy solą i pieprzem.
    Do miski dodajemy wino,papryki,ketchup,majeranek oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
    Całość mieszamy i wkładamy porcje żeberek.Porządnie mieszamy aby mięso było dobrze obtoczone w marynacie.
    Odkładamy na dwie godziny (można dłużej) w temperaturze pokojowej.
    Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.Wykładamy mięso,przykrywamy i pieczemy w 180*C około półtorej godziny. Na koniec odkrywamy i jeszcze chwilę podpiekamy.
    Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego :-)

Porady

* Proszę pamiętać że każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować