Żeberka miodowo-piwne

4.45 (148 ocen)

Ulubiona potrawa mojego męża. Długo się zastanawiałam nad smakiem żeberek z piwem i miodem ale to połączenie bardzo mi posmakowało

Składniki:

  • 1kg żeberek
    2 cebule
    1/2 szklanki piwa
    4 łyżki miodu
    4 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżeczki musztardy
    łyżeczka soli
    łyżeczka pieprzu
    łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta chilli
Wystaw ocenę:

4.45 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Żeberka miodowo-piwne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hm2ha0 1. Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki( około 2 kostki) a cebulę kroimy w piórka.
  • image-2blhx57 2. Do piwa dodajemy miód, olej, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Żeberka mieszamy z cebulą i zalewamy marynatą. Wstawiamy na całą noc do lodówki, a jak nie to chociaż na 3-4 godziny.
  • image-0g2cl7a 3. Po tym czasie żeberka podsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego na przemian z cebulą.
  • image-26mdqh8 4. Mięso zalewamy marynatą i resztą tłuszczu ze smażenia i pieczemy( w przykrytym naczyniu żaroodpornym) przez godzinę w 180C. Zdejmujemy nakrycie i ponownie pieczemy jeszcze 30 minut, aby żeberka się przyrumieniły.

Porady

Ja do żeberek daję kilka pałek z kurczaka bo mój synek je uwielbia. Układam je wtedy na żeberkach bo one szybciej się pieką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować