Żeberka-mieszanka smaków

  • wyświetlono: 483 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 3

Tak przygotowane żeberka-to prawdziwa eksplozja smaków: słodkiego, pikantnego, słonego, kwaśnego... Robię je często, bo uwielbiam patrzeć, jak szybko znikają z półmiska. Wprawdzie potrzebujemy dwóch dni, aby je wykonać, ale robi się je bardzo szybko.

123
  • 6 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

ok. 1,5 kg. żeberek wieprzowych-paski
3/4 szklanki miodu
1 szklanka keczupu
sok z 1/2 cytryny
2 cebule
5 ząbków czosnku
3 łyżki przyprawy do mięs
1 łyżka przyprawy -warzywko
3 łyżki oleju
2 szczypty przyprawy Harissa
Dodatkowo:
naczynie do pieczenia z nakryciem

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Żeberka-mieszanka smaków

  • jk1. Żeberka kroję na porcje z 1 kostką, układam w naczyniu do zapiekania, polewam olejem, sokiem z cytryny, posypuję przyprawą do mięs, warzywkiem, przyprawą Harissa, nacieram. Cebulę i czosnek obieram, kroję w plasterki, mieszam z mięsem, nakrywam , wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień żeberka polewam miodem, keczupem, mieszam, nakrywam, piekę ok. 2 godzin w temperaturze 180 stopni.

Porady

Tak przygotowane żeberka mi najlepiej smakują z kaszą gryczaną, córkom z ziemniakami, a mężowi z pieczywem i butelką dobrego piwa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

żeberkamiódkeczupprzyprawy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczone żeberka

Dodane przez: anemon

Pieczone żeberka

Pieczone żeberka, to pomysł na...

Kotlety mielone z dodatkiem chińskiej mieszanki warzywnej

Dodane przez: rzelkazag

Kotlety mielone z mieszanką chińską

Kotlety wzbogacone o warzywa z...

Żeberka duszone w kapuście

Dodane przez: Gosia123

Żeberka duszone w kapuście

Bardzo lubimy takie żeberka w kapuście....

 Pieczone żeberka

Dodane przez: mariwanna

Pieczone żeberka

Żeberka po upieczeniu są miękkie,...

Udka z mieszanką chińską

Dodane przez: Gosia123

Udka z mieszanką chińską

Proste, pyszne i sycące danie.

żeberka

Dodane przez: lubieplacki

Chrupiące żeberka

Idealne na niedzielny obiad, zawsze...