Żeberka duszone w piwie z plackami . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyc i pokroić w plastry.Oproszyc solą,pieprzem i papryką w proszku.
2.Cebulę pokroić w cienkie plastry.Olej rozgrzać na patelni i podpiec na niej żeberka z 2 stron.Przełozyc je do piekarnika . Na tym samym oleju zeszklic cebulke i dodac do żeberek. Marchewke pokroic w plastry i dodac do żeberek.
3.do patelni z olejem po cebulce wlać piwo i zagotować a następnie wlać do żeberek. Wszystko przyprawic pieprzem, solą, Dodać ziele, jalowiec , listki laurowe.Dodac kostkę bulionową rozouszczona w 250 ml wrzątku.Dusić powoli na malym ogniu.
4.Ciasto na placki: Makę przesiac na stolnicę dodać sodę i sól, i zarobic to maślanką (msi być dosc zwarte) ciasto rozwałkować na grubosc ok 1 cm. i szklanka wykrawac okrągłe Placki ,Odstawic je na ok 10 min.
5.Placki kłaśc na duszonych żeberkach tak aby nie były zamoczone w sosie i aby sie nie stykały ze soba. Przykryć i po 10 min odwrócic na druga stronę ponownie przykryc i odczekac ok 5 min i wyciągnąć. Czynnośc powtarzac do skonczenia się plackow.
6.Po ugotowaniu wszystkich placków i gdy mięso jest juz miękkie należy sporządzic podbitke :śmietanę wodę i mąkę wymieszac tak aby nie bylo grudekm, zalac mięso i odczekac 2 min do zagotowania sie .
Zeberka podawać z plackami ,ziemnaczkami i sałatka .
Porady
Placki powinny sie dusic gdy zeberka sa jeszcze dosc twarde aby sie nie przypalily. podlewać żeberka po kazdorazowym wyciagnięciu placków
Komentarze