Ciasto z truskawkami

4.5 (199 ocen)

  • 50 min

Ciasto jest bardzo puszyste, na każdą pore roku.Można do niego dodać owoce zarówno świeże jak i mrożone.

  • 50 min

Składniki:

  • 6 jaj, 1.5 kostki margaryny, 3 szkl. mąki, 1.5 szkl cukru, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego, truskawki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. iałka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać.Następnie dodać żółtka.
  • 3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy delikatnie mieszając.
  • 4. Przestudzoną margarynę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • 5. Formę do pieczenia wysmarować olejem i posypać bułką tartą . Wylać ciasto do formy. Na wierzch ułożyć truskawki oprószone w bułce tartej lub mące . Posypać dukrem wanilinowym.
  • 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 40 min.

Porady

Ciasto można piec również z innymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować