Zdrowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.jabłka obieramy i kroimy drobno kładziemy na duża patelnie razem z cukrem pudrem i masłem, gotujemy na dużym ogniu przez 10-15 minutaż będzie papka. przekładamy na miskę i studzimy.
rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. bierzemy okrągła forme z wyjmowanym dnem i kładziemy na nim papier do pieczenia.
2 jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, i zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.
w dużej misce przesiewamy make, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i przyprawy. w środku robimy dołek i wlewamy jajko i oliwę i masę jabłeczną - mieszamy aż składniki się połączą
przekładamy ciasto do tortownicy, pieczemy przez 30 minut aż ciasto stwardnieje, później wyjmujemy ciasto i kładziemy na nim plasterki jabłek tak aby po bokach zostawić 1 cm ciasta. smarujemy jabłka odrobiną soku z cytryny i wkładany na następne 30-35 minut sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Komentarze