zdrowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

te ciasto naprawdę smakuje i odchudza

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kwaśne jabłka: 1 kilogram
    - cukier puder: 50 gramów
    - masło: 30 gramów
    - dojrzałe jabłka: 2 sztuki
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - mąka razowa orkiszowa: 225 gramów
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - brązowy cukier: 180 gramów
    - przyprawa korzenna: 2.5 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 50 mililitrów
    - rozbełtane jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zdrowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. jabłka obieramy i kroimy drobno kładziemy na duża patelnie razem z cukrem pudrem i masłem, gotujemy na dużym ogniu przez 10-15 minutaż będzie papka. przekładamy na miskę i studzimy.

    rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. bierzemy okrągła forme z wyjmowanym dnem i kładziemy na nim papier do pieczenia.
    2 jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, i zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.

    w dużej misce przesiewamy make, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i przyprawy. w środku robimy dołek i wlewamy jajko i oliwę i masę jabłeczną - mieszamy aż składniki się połączą

    przekładamy ciasto do tortownicy, pieczemy przez 30 minut aż ciasto stwardnieje, później wyjmujemy ciasto i kładziemy na nim plasterki jabłek tak aby po bokach zostawić 1 cm ciasta. smarujemy jabłka odrobiną soku z cytryny i wkładany na następne 30-35 minut sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.

    smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować