Zasmażany ryż z jajecznicą i dodatkami

0 (0 ocen)

Szybkie i pożywne danie wegetariańskie, do którego można wykorzystać nadmiar ugotowanego ryżu (np. na gołąbki). Niewątpliwie, dodatek kolendry pozwala uwydatnić pozostałe aromaty z, w zasadzie, niewielu składników.

Składniki:

  • Zestaw B

    Składniki podstawowe z zestawu:
    150 g suchego ryżu
    250 g oczyszczonych pieczarek
    3 większe marchewki (łącznie 400g)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    4 jajka

    Składniki robocze:
    3 łyżki oleju
    2 łyżeczki majeranku suszonego
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    biały pieprz mielony do smaku
    przyprawa typu Vegeta do smaku

    Dekoracja:
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zasmażany ryż z jajecznicą i dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zasmażany ryż z jajecznicą i dodatkami 1. Marchewki obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Pieczarki pokroić na małe cząstki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić marchewkę i pieczarki, dodać majeranek oraz kolendrę. Całość dusić do miękkości (ok. 10 min).
  • Zasmażany ryż z jajecznicą i dodatkami 2. Następnie wbić jajka i smażyć na dużym ogniu, mieszając, aż powstanie jajecznica.
  • Zasmażany ryż z jajecznicą i dodatkami 3. Zmniejszyć płomień i dołożyć ryż, wymieszać. Całość jeszcze chwilę razem zasmażać. Danie doprawić do smaku.
  • 4. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować