Szybkie i pożywne danie wegetariańskie, do którego można wykorzystać nadmiar ugotowanego ryżu (np. na gołąbki). Niewątpliwie, dodatek kolendry pozwala uwydatnić pozostałe aromaty z, w zasadzie, niewielu składników.
Składniki:
Zestaw B
Składniki podstawowe z zestawu:
150 g suchego ryżu
250 g oczyszczonych pieczarek
3 większe marchewki (łącznie 400g)
Składnik podstawowy dodatkowy:
4 jajka
Składniki robocze:
3 łyżki oleju
2 łyżeczki majeranku suszonego
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
biały pieprz mielony do smaku
przyprawa typu Vegeta do smaku
Zasmażany ryż z jajecznicą i dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Pieczarki pokroić na małe cząstki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić marchewkę i pieczarki, dodać majeranek oraz kolendrę. Całość dusić do miękkości (ok. 10 min).
2.Następnie wbić jajka i smażyć na dużym ogniu, mieszając, aż powstanie jajecznica.
3.Zmniejszyć płomień i dołożyć ryż, wymieszać. Całość jeszcze chwilę razem zasmażać. Danie doprawić do smaku.
4.Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić.
Komentarze