Smażony czarny ryż jaśminowy z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy 800 ml osolonej wody i wrzucamy ryż przepłukany pod bieżącą wodą. Gotujemy około 40 min., aż cała woda zostanie wchłonięta przez ryż. Następnie odcedzamy na sitku i przepłukujemy zimną wodą. Studzimy.
2.Cebulę oraz ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oliwki odcedzamy z zalewy i kroimy w plasterki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę.
3.W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy, aż kurczak nie będzie surowy i dodajemy pieczarki. Smażymy, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Przyprawiamy sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Dodajemy oliwki oraz suszone pomidory, chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy zimny ryż. Smażymy przez około 10 min. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Po wyłożeniu na talerz, wierzch posypujemy nieaktywnymi płatkami drożdżowymi.
Komentarze