Zapiekany kabaczek z warzywami i serem pod beszamelem

4.5 (182 ocen)

  • 50 min

Kabaczek to zółta odmiana cukini:)Kabaczkowo pomidorowa zapiekanka z ziemniakami , serem i ziołami otulona sosem beszamelowym to smaczne aromatyczne danie obiadowe lub na kolacje:) :)Zapiekanka jest tez doskonałym dodatkiem do ryb, mięs :)Polecam:)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 średni kabaczek
    3 dojrzałe pomidory
    2 średnie ziemniaki
    2 łyżki startego parmezanu
    4 plastry sera zółtego
    zioła : oregano, bazylia
    natka pietruszki
    Sos beszamelowy: 2 łyżki masła,
    1 łyżka mąki,
    1 szklanka mleka,
    1 łyżka soku z cytryny,
    gałka muszkatałowa,
    szczypta bazylii
    sól morska,
    pieprz
    oraz
    świeża natka i bazylia do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekany kabaczek z warzywami i serem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie , układamy warzywa , polewamy przygotowanym  sosem.. 1. 1. Ziemniaki obrać pokroić na plasterki i obgotować w osolonej wodzie przez kilka mnut az nieco zmiekną
    2. Warzywa umyć, pomodory i kabaczka pokroić plastry o gr około 0,5 cm.przez 5 minut.

    3.S beszamelowy: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę,lekko podsmazyc.
    . Zdjąć z ognia, wlać mleko ciągle mieszając. Ponownie postawić na ogniu ciągle mieszając, podgrzewać aż sos stanie sie gęsty . Przyprawić solą, pieprzem, gałką i sokiem z cytryny.

    4.Żaroodporne naczynie natłuścić oliwą. Układać w nim naprzemian plastry ziemniaków, sera, kabaczka i pomidorów. Polać beszamelem, posypać ulubionymi ziołami , posiekana natką ,bazylią i startym parmezanem. Piec około 25 minut w 180 -190 °C.Ozdobic natka i świeża bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować