Kabaczek nadziewany kurczakiem i papryką

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszna pożywna potrawa, która połechce kazde podniebienie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 średni kabaczek
    1 mala pierś z kurczaka
    1 średnia papryka
    1 mała cebula
    1/2 kostki bulionu grzybowego
    2 łyżki majonezu
    1/3 kostki masła
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, odrobina chilli

Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kabaczek nadziewany kurczakiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczek obieramy, kroimy na pół i wydrążamy. Na patelni rozgrzewany masło i wkładamy połówki kabaczka do obsmażenia, oprószamy przyprawa uniwersalna. Kiedy tylko kabaczek się zarumieni wyjmujemy do brytfanki. Filet kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na patelni na tłuszczu, który pozostał po podsmażaniu kabaczka. Przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem a następnie dodajemy pokruszoną kostką grzybowa. kiedy nam się zarumieni kurczak dodajemy dwie łyżki majonezu i mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa na podobieństwo sosu. Do całości dodajemy pokrojoną w drobną kostkę lub paski paprykę i szczyptę chilli i mieszamy. Kiedy papryka zmięknie całość wyjmujemy z patelni, na której następnie podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Następnie z powrotem dodajemy farsz filetowo - paprykowy i mieszamy chwilkę na patelni. Cały farsz wykładamy na połówki kabaczka i wkładamy do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 150 stopni. Aby nieco polepszyć smak można pod koniec pieczenia danie posypać wiórkami mozzarelli. Danie można podawać z ryżem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kabaczek Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować