Zapiekany filet z łososia jurajskiego na kolorowych warzywach

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczyste kawałki łososia jurajskiego ułożone na kolorowych duszonych warzywach. Doskonale uzupełnią świąteczne menu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg filetu łososia jurajskiego bez skóry
    Sól morska
    pieprz kolorowy
    Duszone warzywa:
    5 średnich ziemniaków
    1 marchewka pomarańczowa
    1 marchewka żółta
    3-4 szalotki
    3-4 słodkie mini papryki
    mały kalafior romanesco
    2 łyżki masła
    Sól morska
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Filet z łososia

Zapiekany filet z łososia jurajskiego na kolorowych warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś 1. Na żeliwnej patelni na maśle podsmażam pokrojone w plastry ziemniaki, słupki marchewki i szalotki. Całość solę. Wlewam 200 ml wody. Duszę pod przykryciem, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodaję pokrojone papryki różyczki romanesco. Całość posypuję pieprzem.
  • 2. Na warzywach układam kawałki łososia oprószone solą i pieprzem. Przykrywam i zapiekam w nagrzanym piecyku do 200°C przez 15-20 minut.
    Łososia podaję posypanego czerwonym pieprzem, natką pietruszki i plasterkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filety rybne Łosoś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować