Pstrąg pieczony na kolorowych warzywach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo poste i szybkie danie z piekarnika. Zachwyca wyglądem i smakiem.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pstrąg patroszony - 1szt większa (u mnie 650g)
    Masło - 1 łyżka
    Sok z cytryny - 1 łyżka
    Sól ziołowa i pieprz
    Ziemniaki małe - 10szt
    Brokuł - 1szt
    Cebula - 1szt
    Kukurydza konserwowa - 100g
    Pomidory koktajlowe - 10szt
    Olej - 1 łyżka
    Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżka
    Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg pieczony na kolorowych warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrąg pieczony na kolowych warzywach 1. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, cebulę w ósemki. Mieszamy z olejem, przyprawą do ziemniaków i papryką wędzoną. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
  • Pstrąg pieczony na kolowych warzywach 2. W czasie pieczenia szykujemy rybę - myjemy ją i osuszamy papierowym ręcznikiem. Środek nacieramy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wkładam też pokrojone masło. Skórę można naciąć nożem.

    Kiedy ziemniaki będę już podpieczone wyciągamy je z piekarnika. Dodajemy kukurydzę i pokrojonego brokuła, mieszamy. Na warzywa kładziemy pstrąga i na około układamy połówki pomidorów.
  • Pstrąg pieczony na kolowych warzywach 3. Pieczemy w 180 stopniach kolejne 25-30 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości ryby i ziemniaków.

Porady

Do krojenia ćwiartek ziemniaków polecam nóż karbowany - ziemniaki wyglądają świetnie!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować