Bulgur, nasza ulubiona kasza. Tutaj w wersji fusion…czyli co się pod rękę nawinie, choć wszystko było przemyślane. Wyszło mega pysznie, nawet lepiej, niż się tego spodziewaliśmy.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
100 g kaszy bulgur
1 mała puszka soczewicy
1 mała puszka kukurydzy
100 g sera feta
150 g drobiowej szynki konserwowej
4 pomidory suszone z zalewy
10 czarnych oliwek
50-60 ml oleju z orzechów włoskich
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka przyprawy do sałatek
Zapiekany bulgur z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy na sypko.
Soczewicę płuczemy, osączamy z wody.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Ser kroimy w kostkę.
Szynkę kroimy w kostkę.
Pomidory kroimy na paski.
Oliwki kroimy na pół.
Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Oliwę miksujemy z posiekaną natką i przyprawą. Polewamy kaszę i zapiekamy 25 min w temperaturze 190°C.
Przed podaniem ponownie mieszamy.
Komentarze