Zapiekany bulgur z fetą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bulgur, nasza ulubiona kasza. Tutaj w wersji fusion…czyli co się pod rękę nawinie, choć wszystko było przemyślane. Wyszło mega pysznie, nawet lepiej, niż się tego spodziewaliśmy.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur
    1 mała puszka soczewicy
    1 mała puszka kukurydzy
    100 g sera feta
    150 g drobiowej szynki konserwowej
    4 pomidory suszone z zalewy
    10 czarnych oliwek
    50-60 ml oleju z orzechów włoskich
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka przyprawy do sałatek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekany bulgur z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany bulgur z fetą 1. Kaszę gotujemy na sypko.
    Soczewicę płuczemy, osączamy z wody.
    Kukurydzę osączamy z zalewy.
    Ser kroimy w kostkę.
    Szynkę kroimy w kostkę.
    Pomidory kroimy na paski.
    Oliwki kroimy na pół.
    Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Oliwę miksujemy z posiekaną natką i przyprawą. Polewamy kaszę i zapiekamy 25 min w temperaturze 190°C.
    Przed podaniem ponownie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza bulgur Sery Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować