Bulgur z batatem i fetą

5 (192 ocen)

  • 30 min

Danie obiadowe dla wegetarian i nie tylko. Słodkie, pieczone ziemniaki do tego kasza bulgur i słona feta a wszystko wzbogacone o lekki dressing. Bogactwo smaków i witamin. Kasze dostarczają naszemu organizmowi witaminę B, PP, E, kwas foliowy. Warto je wprowadzić do swojego menu.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g batata
    1/2 szkl. kaszy bulgur
    1 mała sałata rzymska
    50 g fety
    2 łyżki pestek dyni
    2 łyżki oliwy
    sól

    Dressing:
    1 cytryna
    1 łyżka syropu cukrowego tzw. Goldsaft
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dressing

Bulgur z batatem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy na sitku.
  • 2. Ziemniaka obieramy i kroimy w dużą kostkę, wkładamy do miski i wlewamy oliwę. Ziemniaki mieszamy z oliwą i wykładamy na blachę. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Ziemniaki pieczemy ok. 15-20 minut, w połowie czasu mieszając je.
  • 3. Do małego garnuszka wyciskamy sok z cytryny i dodajemy syrop cukrowy, doprawiamy solą i pieprzem. Garnuszek wstawiamy na palnik i podgrzewamy, dressing powinien się zredukować. Na suchą patelnię wsypujemy pestki dyni i prażymy je.
  • 4. Z sałaty odrywamy pojedynczo liście i układamy na talerzu. Na liście nakładamy kaszę, na to ziemniaki, pokruszoną fetę i pestki dyni. Całość skrapiamy dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować