Zapiekanki z ciasta na pizzę

4.47 (175 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

pyszne, proste a przede wszystkim domowe

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej na pizzę
    25 g świeżych drożdży
    450 ml ciepłej wody
    1/3 szklanki oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżka cukru

    dodatki:

    sos pomidorowy do posmarowania
    0.5 kg pieczarek
    utarty ser żółty
    sól, pieprz
    posiekany szczypiorek
    ketchup
    2 średnie drobno pokrojone cebule
    3 łyżki oleju
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.47 (175 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanki z ciasta na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanki z ciasta na pizzę 1. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Rozgrzać olej w głębokiej patelni, wrzucić cebule do lekkiego zrumienienia a następnie pieczarki i chwilkę tylko podsmażamy. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Przestygnięte doprawiamy sola i pieprzem.

    Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniej wody, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, sól dodać olej, wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrobić dość luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godz. Ciasto podzielić na 8 części i zrobić z każdej części rulon a następnie rozpłaszczyć. Położyć na papier do pieczenia oprószony lekko mąką. Ciasto posmarować sosem, dać trochę utartego sera, następnie pieczarki i ponownie dodać sera. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. który wcześniej nagrzewamy do 220 stopni. Gdy spód ciasta się zarumieni a ser roztopi są już gotowe. Wyjęte zapiekanki dekorujemy ketchupem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Porady

z przepisy wyszło mi 8 sztuk, każda miała 35 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować