Zapiekanki z ciasta na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Rozgrzać olej w głębokiej patelni, wrzucić cebule do lekkiego zrumienienia a następnie pieczarki i chwilkę tylko podsmażamy. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Przestygnięte doprawiamy sola i pieprzem.
Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniej wody, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, sól dodać olej, wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrobić dość luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godz. Ciasto podzielić na 8 części i zrobić z każdej części rulon a następnie rozpłaszczyć. Położyć na papier do pieczenia oprószony lekko mąką. Ciasto posmarować sosem, dać trochę utartego sera, następnie pieczarki i ponownie dodać sera. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. który wcześniej nagrzewamy do 220 stopni. Gdy spód ciasta się zarumieni a ser roztopi są już gotowe. Wyjęte zapiekanki dekorujemy ketchupem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze