Chleb z ciasta na pizzę

4.94 (192 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jeśli umiesz zrobić ciasto na pizze to tak naprawdę już umiesz zrobić ciasto na chleb. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, pyszny, pachnący - wystarczy mu dać trochę czasu do wyrośnięcia. Chlebek ten dobrze się przechowuje i nadaje się bez problemu do zamrożenia.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej ( można łączyć różne rodzaje mąk ze sobą )
    1 opakowanie 7-8 g drożdży suszonych instant lub 25 g świeżych drożdży
    450 ml ciepłej wody
    1/3 szklanki oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżka cukru

    forma keksowa x2
    woda do posmarowania chleba
    ulubione ziarna do posypania
Wystaw ocenę:

4.94 (192 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasto na pizze

Chleb z ciasta na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy mąkę ze szczyptą soli oraz cukrem - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z ciepłą ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą oraz cukrem i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części tworząc dwa wałeczki które wkładamy do przygotowanych keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Tak gotowe ciasto zostawiamy na 1 godz do wyrośnięcia przykryte ściereczkę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chlebki smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami. Pieczemy do zrumienienia 50-60 min. Na 5 min pod koniec pieczenia smarujemy ponownie wierzch chleba wodą. Upieczony chlebuś wyjmujemy z foremek i zostawiamy go do wystygnięcia na kratce.

Porady

chleb możemy urozmaicić dodając do niego różnego rodzaju nasiona

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować