Jeśli znudziły Wam się tradycyjne zapiekanki mam dla Was super pomysł na coś innego. Łódki a la zapiekanki smakują jeszcze lepiej i są zrobione z domowego ciasta. Ciasto jest niezwykle chrupiące i pyszne. Polecam.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
Ciasto:
ok. 400 mąki pszennej
25g drożdży w kostce
1 łyżka cukru
Ok. 250 ml ciepłej wody
1.5 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
Oraz
ok. 15 dkg pieczarek
1 cebula
1 kiełbasa lub
kukurydza
25 dkg sera żółtego
ogórek kiszony
ketchup
sól, pieprz,
oraz inne ulubione składniki jakie używamy do zapiekanek
Zapiekanki łódki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy cukier. Odstawiamy na ok. 5 minut. Do miski wsypujemy zaczyn, mąkę, sól i oliwę a następnie wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 30 minut.
Na maśle podsmażamy chwilę pokrojoną drobno cebulę i dodajemy pieczarki pokrojone w paski .Smażymy jeszcze chwilę i doprawiamy sól oraz pieprz.
Z ciasta formujemy łódki wielkości jaką chcemy. Układamy składniki i posypujemy serem. Łódki a la zapiekanki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 25 minut.
Komentarze