Zapiekanki łódki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne zapiekanki mam dla Was super pomysł na coś innego. Łódki a la zapiekanki smakują jeszcze lepiej i są zrobione z domowego ciasta. Ciasto jest niezwykle chrupiące i pyszne. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    ok. 400 mąki pszennej

    25g drożdży w kostce

    1 łyżka cukru

    Ok. 250 ml ciepłej wody

    1.5 łyżeczki soli

    3 łyżki oliwy

    Oraz

    ok. 15 dkg pieczarek

    1 cebula

    1 kiełbasa lub

    kukurydza

    25 dkg sera żółtego

    ogórek kiszony

    ketchup

    sól, pieprz,

    oraz inne ulubione składniki jakie używamy do zapiekanek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanki łódki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy cukier. Odstawiamy na ok. 5 minut. Do miski wsypujemy zaczyn, mąkę, sól i oliwę a następnie wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 30 minut.

    Na maśle podsmażamy chwilę pokrojoną drobno cebulę i dodajemy pieczarki pokrojone w paski .Smażymy jeszcze chwilę i doprawiamy sól oraz pieprz.

    Z ciasta formujemy łódki wielkości jaką chcemy. Układamy składniki i posypujemy serem. Łódki a la zapiekanki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 25 minut.

    Na końcu posypujemy natką pietruszki i ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Mąka 00

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować