Od dziś najlepsze zapiekanki będziecie mieć u siebie w domu - oto przepis na super wypasione zapiekanki z dużą ilością pieczarek i sera, chrupiące na zewnątrz a w środku delikatne i maślane. Żadne zapiekanki z budki im nie dorównają!
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 duża bagietka
1 duża cebula
300 g pieczarek
1 jajko
100 g sera żółtego
sól, pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki masła
1 łyżka oliwy/oleju
rukola po posypania (opcjonalnie)
Wypasione zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami. Mieszamy.
2.Bagietkę kroimy na pół i każdą część przekrawamy wzdłuż - otrzymamy w ten sposób 4 zapiekanki. Wszystkie części smarujemy masłem i wykładamy na nie smażone pieczarki.
3.Jajko rozbełtujemy i powoli wylewamy na pieczarki. Ser ścieramy na tarce i posypujemy po wierzchu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min. Gotowe zapiekanki możemy posypać świeżą rukolą.
Komentarze