WYPASIONE ZAPIEKANKI

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Od dziś najlepsze zapiekanki będziecie mieć u siebie w domu - oto przepis na super wypasione zapiekanki z dużą ilością pieczarek i sera, chrupiące na zewnątrz a w środku delikatne i maślane. Żadne zapiekanki z budki im nie dorównają!

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża bagietka
    1 duża cebula
    300 g pieczarek
    1 jajko
    100 g sera żółtego
    sól, pieprz
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    2 łyżeczki masła
    1 łyżka oliwy/oleju
    rukola po posypania (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przekąski

Wypasione zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami. Mieszamy.
  • 2. Bagietkę kroimy na pół i każdą część przekrawamy wzdłuż - otrzymamy w ten sposób 4 zapiekanki. Wszystkie części smarujemy masłem i wykładamy na nie smażone pieczarki.
  • 3. Jajko rozbełtujemy i powoli wylewamy na pieczarki. Ser ścieramy na tarce i posypujemy po wierzchu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min. Gotowe zapiekanki możemy posypać świeżą rukolą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

4.49 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Domowe zapiekanki XXL

4.49 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Domowe zapiekanki XXL

anamarisworld Domowe zapiekanki XXL 30 min

To może cię zainteresować