Drobiowe łódki

4.5 (162 ocen)

Filet z kurczaka można serwować na wiele sposobów. Podany w ten sposób na pewno szybko zniknie z talerza.

Składniki:

  • 1 kg filetów z kurczaka
    2 cebule
    papryka marynowana
    kawałek boczku
    kilka suszonych śliwek
    kilka pieczarek
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia
    patyczki do szaszłyków
    2-3 jajka
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drobiowe łódki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety dokładnie umyć, podzielić na porcje, rozbić jak na kotlety, doprawić solą i pieprzem. Cebule obrać, pokroić na małe kawałki, pieczarki obrać i każdą przekroić na pół, paprykę marynowaną i boczek pokroić w dużą kostkę. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy w dowolnej kolejności na przemian kawałki boczku, cebuli, śliwek, papryki, pieczarek.W każdą z rozbitych piersi kurczaka zawijamy przygotowany wcześniej szaszłyk. Zwinięte filety panierujemy w roztrzepanych jajkach i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy.
  • 2. Przed podaniem drobiowe rulony należy przekroić wzdłuż patyczka, patyczki zaś usunąć. Mięsko świetnie smakuje z podpieczonymi w piekarniku ćwiartkami ziemniaków oraz sałatką.

Porady

Szaszłyki można komponować z dowolnych produktów - ser feta, brzoskwinie, ogórek korniszon.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować