Zapiekanka ziemniaczana z udkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka z kurczaka umyć, usunąć kości, posypać przyprawą i odstawić na 10 minut.
W tym czasie obrać ugotowane ziemniaki, pokroić w plastry, posypać solą i przyprawami, wymieszać.
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu usmażyć na rumiano mięso z udek, pod koniec dodać cebulę i grzyby, chwilę poddusić.
2.Do pokrojonych ziemniaków dodać grzyby z cebulą i pokrojone w pasy mięso.
3.Posypać natką, delikatnie wymieszać i wyłożyć do żaroodpornego naczynia.
Powciskać kawałki pokrojonego pomidora.
4.Wierzch posypać tartym serem i zapiec w piekarniku przez ok 25 minut w temp. 180 stopni.
5.Smacznego zajadania :)
Porady
Zapiekanki mają tą zaletę że można je odgrzewać, przy czym wcale nie tracą na walorach smakowych :)
Komentarze