Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Propozycja na prosty obiad. Minimum składników, maksimum smaku. Można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, więc również obiad w stylu "no waste".

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7-8 ziemniaków
    ok 500 g kiełbasy
    200 g tartego żółtego sera
    250 ml śmietany 18 lub 30%
    1 jajko
    sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach al'dente. Wystudzić, obrać i pokroić na cienkie plastry. Kiełbasę pokroić na plasterki i usmażyć na patelni.

    W misce dokładnie wymieszać śmietanę ze 100 g tartego sera i jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Na spód ułożyć 1/3 plastrów ziemniaków, na to połowę kiełbasy, rozsmarować 2-3 łyżki masy śmietanowej, posypać tartym serem, nałożyć drugą część ziemniaków, kiełbasę, masę śmietanową i tarty ser, na to pozostałą część ziemniaków i na górę wylać resztę śmietany.

    Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 25 minut, potem zdjąć folię, podnieść temperaturę do 200 stopni i dopiec jeszcze przez ok. 15 minut do zrumienienia sera.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Kiełbasa Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Lunch Dania do pracy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować