Propozycja na prosty obiad. Minimum składników, maksimum smaku. Można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, więc również obiad w stylu "no waste".
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
7-8 ziemniaków
ok 500 g kiełbasy
200 g tartego żółtego sera
250 ml śmietany 18 lub 30%
1 jajko
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach al'dente. Wystudzić, obrać i pokroić na cienkie plastry. Kiełbasę pokroić na plasterki i usmażyć na patelni.
W misce dokładnie wymieszać śmietanę ze 100 g tartego sera i jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Na spód ułożyć 1/3 plastrów ziemniaków, na to połowę kiełbasy, rozsmarować 2-3 łyżki masy śmietanowej, posypać tartym serem, nałożyć drugą część ziemniaków, kiełbasę, masę śmietanową i tarty ser, na to pozostałą część ziemniaków i na górę wylać resztę śmietany.
Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 25 minut, potem zdjąć folię, podnieść temperaturę do 200 stopni i dopiec jeszcze przez ok. 15 minut do zrumienienia sera.
Komentarze