Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

4.83 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Nieskomplikowana, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka. Jest syta i smaczna. Można do niej wykorzystać ziemniaki, które nam zostaną z obiadu z dnia poprzedniego.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 8-10 ugotowanych ziemniaków
    2 ugotowane marchewki np. z rosołu
    30-35dag kiełbasy
    1 duża cebula
    10-15dag żółtego sera
    2-3 łyżki śmietany 18%
    2 jajka
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w pióra.
    Śmietanę doprawić solą i pieprzem oraz połączyć z jajkami.
    Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać kiełbasę, a po chwili cebulę, chwilę smażyć.
    Naczynie żaroodporne posmarować olejem i ułożyć połowę pokrojonych w kawałki ziemniaków, następnie połowę startego na tarce żółtego sera, rozłożyć równomiernie kiełbasę z cebulą oraz pokrojone w talarki marchewki. Na koniec rozłożyć resztę ziemniaków, posypać żółtym serem. Całość zalać przygotowaną śmietaną z jajkami.
    Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką (lub nakryć folią aluminiową). Piec około 30 minut w 170 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i zapiekać do zarumienienia sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Marchewka Cebula Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować