Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nieskomplikowana, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka. Jest syta i smaczna. Można do niej wykorzystać ziemniaki, które nam zostaną z obiadu z dnia poprzedniego.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8-10 ugotowanych ziemniaków
    30-35dag kiełbasy
    1 duża cebula
    10-15dag żółtego sera
    2-3 łyżki śmietany 18%
    2 jajka
    Szczypiorek
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w pióra.
    Śmietanę doprawić solą i pieprzem oraz połączyć z jajkami.
    Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać kiełbasę, a po chwili cebulę, chwilę smażyć.
    Naczynie żaroodporne posmarować olejem i ułożyć pokrojone w kawałki ziemniaki, następnie połowę startego na tarce żółtego sera, rozłożyć równomiernie kiełbasę oraz resztę żółtego sera. Całość zalać przygotowaną śmietaną z jajkami.
    Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką (lub nakryć folią aluminiową). Piec około 30 minut w 170 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i zapiekać do zarumienienia sera.
    Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kiełbasa Ziemniaki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować