Nieskomplikowana, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka. Jest syta i smaczna. Można do niej wykorzystać ziemniaki, które nam zostaną z obiadu z dnia poprzedniego.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w pióra.
Śmietanę doprawić solą i pieprzem oraz połączyć z jajkami.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać kiełbasę, a po chwili cebulę, chwilę smażyć.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem i ułożyć pokrojone w kawałki ziemniaki, następnie połowę startego na tarce żółtego sera, rozłożyć równomiernie kiełbasę oraz resztę żółtego sera. Całość zalać przygotowaną śmietaną z jajkami.
Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką (lub nakryć folią aluminiową). Piec około 30 minut w 170 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i zapiekać do zarumienienia sera.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze