Ziemniaczany placek zimowy, bardzo syty na ciepło. Pasuje na śniadanie, obiad czy też kolację.
Super pikantny smak.
6 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Forma o śr.27 cm
Składniki ciasto:
30 dag mąki
Sól do smaku
1 duże jajko
150 g zimnego masła
Składniki farszu:
50 dag ziemniaków
50 dag brukselki
25 dag pieczarek
1 łyżka masła
¾ szklanki śmietanki 30%
3 łyżki musztardy stołowej
10 dag żółtego sera
Sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 jajka
Masło do formy
Mąka do podsypania
Zapiekanka ziemniaczana z brukselką na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: ziemniaki ugotować w skórkach z dodatkiem soli, obrać, pokroić w plasterki. Brukselkę oczyścić , ugotować. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, wrzucić na rozgrzane masło i krótko podsmażyć.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, sól do smaku, zimne masło, posiekać, zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
Formę natłuścić. Ciasto rozwałkować na cienki placek, przenieść do formy, dokładnie wylepić ciastem z wysokim brzegiem. Ułożyć plasterki ziemniaków, potem pieczarki, brukselkę.
Jajka wymieszać ze śmietaną i musztardą na jednolitą masę, dodać pietruszkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku, wymieszać, polać zapiekankę.
Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni, wstawić zapiekankę, piec 35 minut. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać podpieczoną zapiekankę, piec jeszcze 5 minut.
Porady
1. Jeśli lubimy pikantny smak zapiekanki musztardę stołową można zastąpić o ostrym smaku.
Komentarze