Mięsna zapiekanka na cienkim kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Mąkę przesiać na stolnicę ,dodać masło,sól i wodę,posiekać nożem,następnie zagnieść ciasto,zawinąć w folę i schłodzić w lodówce.
2.Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki żaroodpornej formy o średnicy około 25 cm , nakłuć w kilku miejscach widelcem,wstawić do piekarnika i zapiec przez około 15 minut.
3.Cebulę drobno pokroić ,podsmażyć dodać mięso,rozdrobniony czosnek , bazylię i,ketchup i koncentrat,przyprawić solą i pieprzem-usmażyć.
4.Połowę mięsa wyłożyć na upieczone ciasto,następnie rozłożyć sparzone ,obrane ze skórki i pokrojone w plastry pomidory,posypać bazylią i wyłożyć pozostałe mięso.
5.Jajka połączyć z mlekiem i śmietaną,przyprawić ,powoli zalać mięsną zapiekankę,posypać tartym serem a na wierzch rozłożyć połówki daktylowych pomidorków.
6.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 min w temp.180-190 st.C.
Komentarze