Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pierwszy raz jadłam to w maju, Portugali... Od tego czasu robiłam ją już kilkanaście razy w domu, u teściów, u rodziców i nie znam nikogo, komu by ona nie smakowała...

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - czosnek (cała główka): 1 sztuka
    - śmietana 30%: 400 gramów
    - pietruszka: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka ziemniaczana 1. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, płuczemy i odsączamy dokładnie na durszlaku.
    Czosnek kroimy na plasterki.
    W płaskim naczyniu układamy ciasno pierwszą warstwę ziemniaków, posypujemy plasterkami czosnku, solą i pieprzem, układamy kolejne warstwy do wyczerpania składników.

    Całość dokładnie dociskamy dłonią do dna, zalewamy śmietaną. Śmietany powinno być tyle, że po przyciśnięciu ziemniaków dłonią, przykrywa ona całość. Jeśli wlejemy za dużo, to ziemniaki nie wchłoną całości i zapiekanka będzie "pływała w śmietanie". Czyli: lepiej mniej niż więcej...

    Pieczemy przykryte folią aluminiową lub pokrywą, w temp. 180 st.C około 40-60 minut.

    Najlepsza jest wtedy, kiedy pozwolimy jej wystygnąc i podgrzejemy ponownie. Dzięki temu śmietana zostanie w całości wchonięta przez ziemniaki...
    Zauważyłam to, kiedy raz jedyny trochę zapiekanki zostało nam na kolejny dzień :-)
  • 2. Zamiast czosnku, który w zapiekance nie jest ostro wyczuwalny, możemy dać gałkę muszkatołową lub sproszkowane suszone grzyby.

    Zapiekanę jemy, jako samodzielne danie lub tez, ja tak robię, podajemy do pieczonego kurczaka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować